We beginnen al vroeg met het leren van sociale vaardigheden, en of we nu willen of niet, we houden er eigenlijk ook nooit meer mee op. Verschillen zijn er zeker. Het ouderlijk huis levert niet voor iedereen dezelfde voorwaarden:

Sommige gezinnen zijn groot, waardoor veel oefenen onvermijdelijk is; en waar in het ene gezin de rolmodellen niet constructief zijn, zijn ze dat in het andere wel. Ook onze fysieke aanleg is verschillend, de ene mens heeft namelijk meer positieve stofjes dan de andere.

Vijf onderliggende categorieën

Emotionele intelligentie is de vaardigheid om met emoties om te gaan, zowel die van jezelf als die van anderen. Daniel Goleman onderscheidt vijf onderliggende categorieën die elkaar aanvullen en ondersteunen:

  1. Zelfbewustzijn
  • Ken je eigen emoties en weet hoe ze werken. Wanneer word je angstig? Wat maakt je boos? Je hiervan bewust zijn is een eerste stap. Zelfbewustzijn vormt vaak ook de basis bij het nemen van de juiste beslissingen, bekijk het als je moraal kompas.
  1. Zelfregulatie
  • Hier gaat het erom dat je je emoties kunt managen, dus dat je weet hoe je jezelf kunt kalmeren als je boos of angstig wordt. Als je weet dat je niet vrolijk wordt van televisie kijken, kan je ingrijpen en iets anders gaan doen. Elke emotie heeft een functie en het is belangrijk om je verontrustende emoties op een effectieve manier te onderdrukken zodat deze je niet verlammen. Ook positieve emoties kunnen opwekken, betrokken raken, enthousiast zijn over wat we doen, onze acties afstemmen op onze passies, is erg belangrijk.
  1. Motivatie
  • Weet door welke dingen je intern gemotiveerd wordt. Waar word je blij van? Ga die dingen doen.
  1. Empathie
  • Wees je bewust van de emoties van anderen. Kun je het verschil zien tussen iemand die zich goed voelt en iemand die angstig is? Begrijp je waarom de ander op een bepaalde manier reageert?
  1. Socialisatie
  • Kan je je relaties managen? Het gaat niet om het controleren van anderen, maar om het omgaan met een conflict in een relatie. Het  gaat om het respecteren van elkaars identiteit en beweegredenen alsook het willen en kunnen zien van goede intenties.

 

Emotionele intelligentie vormt vaak de basis van innerlijke rust en duurzame relaties.

Wil jij hier graag in groeien? Als coach ga ik hier graag met jou mee aan de slag.